Ünnepi könyvajánló 2.rész

Sárközy György: Mint oldott kéve

Sárközy ​György történelmi regénye az 1848-49-es szabadságharc idején játszódik, hőse Mednyánszky Cézár, Görgey hadseregének tábori főpapja, akinek kalandos és tragikus élettörténete bontakozik ki e népszerű regény lapjain.

 

Kósa Csaba: Pogánykő

 

A ​szerző ebben az új könyvében ismert tájakra, de történelmi időkbe vezeti olvasóit. A Velencei-tónál járunk, az idő 1848, a híres pákozdi csata előestéje. Az öreg halász, Deres István és védence, az árva Lackó előbb ég semmit sem észlelnek a közelgő viharból. Kicsi világ kicsi viharai között élnek, hanem amikor a haza védelméről esik szó, az öreg halász is tudja, hol a helye. A sukoróiak egy akarattal sietnek a honvédek segítségére, a harc kemény, de győzelmes. A szép regény végén az árva Lackó érettebb, felnőtt tekintettel néz körül a nádi világon.

 

Szabó Miklós: Erdélytől Floridáig

 

Ez az érdekes és szép történelmi regény a levert szabadságharc utáni időkről szól, s a Kossuth-emigráció egyik mindeddig nemigen ismert, kalandos életű alakjának, Birta Ferencnek állít emléket. A vitéz székely tüzértiszt – Bem katonája – a fegyverletétel után szülőfaluját, Palatkát porig perzselve találja, rokonai is odavesztek mind egy szálig. Csatlakozik hát egy bujdosó honvédekből álló szabadcsapathoz, ám új társait is kiirtja az osztrák megtorlókhoz szegődött helyi martalóc horda. S ekkor Feri elindul megkeresni azt a földet, amelyet haldokló parancsnoka a béke hazájaként emlegetett: viszontagságos menekülés során Floridába kerül. Ott összebarátkozik a szeminol indiánokkal, megtanítja őket narancsnemesítésre, indián nőt vesz feleségül. Az általa alapított telepet ma is Palatkának hívják…