Hungarikum A Karcagi Birkapörkölt

A Karcagi Birkapörkölt

Az igazi birkapörköltet a Nagykunságban egy egész birkából szokták főzni. Egy birka- egy lábas-tarja a mondás, ami arra is utal, hogy még két egyforma korú állatot sem szívesen főznek egy edényben – még ha bele is férne. Egy átlagos tömegű, 50-55 kg-os élősúlyú birka -amely feldolgozva, fejjel, lábbal, körömmel, pacallal együtt kb. 26-28 kg – kényelmesen belefér egy 30 literes vaslábasba. Ebből a mennyiségből hozzávetőlegesen 56-60 adag pörköltre lehet számítani.

A birkapörkölthöz hozzávaló mennyiségek egy egész birkából:

25 kg földarabolt birkahús (a csontos részekkel együtt)

1 perzselt birkafej

4 perzselt láb, körömmel együtt

1 megtisztított pacallal 35-40 dkg só

2-2,5 kg vöröshagyma

2kg zsír

35-40 dkg darált különleges és félédes paprika

15-20 db vegyes (édes, erős) csöves, száraz pirospaprika.

Ha csípősebbre akarjuk, lehet még bele tenni 3-4 evőkanál sóban eltett, ledarált cseresznyepaprikát vagy a boltokban kapható paprikakrémet. Nem szükséges, de a főzés utolsó harmadában 8-10 gerezd zúzott fokhagymával is ízesítheti, aki szereti. A főzés előtt az öntöttvas lábas belseje kb ½ kg zsírral vékonyan kikenjük, ezután rakjuk bele a földarabolt birkát. A lábas aljára, közepére tesszük a perzselt fejet, köréje pedig a csontos darabokat. Ahogy haladunk a lábasban felfelé, úgy kerülnek bele a soványabb, csontos húsdarabok pl. az oldalas és a színhús kockák. Legfelülre tesszük a belsőségeket a máj kivételével. Utóbbit a főzés befejezése előtt kb. 25-30 perccel kell az ételbe tenni, hogy ne legyen túlságosan kemény.

A kunsági birkafőzés karcagi hagyománya a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére 2009-ben felvételre került. A birkafőzés hagyományának megőrzésére 1999-től minden év június utolsó szombatján birkafőző versenyt rendez a város, a civil szervezetekkel összefogva.

 

A Karcagi Birkapörkölt oldala a Hungarikumok Gyűjteménye – Magyar Értéktár oldalon. http://www.hungarikum.hu/hu/karcagi-birkapörkölt